ГЛОБАЛНИ ПРАВИЛА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

Тази декларация е актуализирана последно на 18 юни 2019 г.

В Enterprise Holdings, Inc., чрез нашите самостоятелни регионални дъщерни дружества („дъщерните дружества“) Enterprise Rent-A-Car, National Car Rental и Alamo Rent A Car, както и Truck Rental, Car Sales, CarShare и Car Club, Subscribe with Enterprise също и в нашия филиал Enterprise Fleet Management, Inc. (наричани колективно Enterprise Holdings, „ние“, „нашите“ или „нас“), уважаваме поверителността на Вашите данни.  Въведохме тези правила за поверителност („Правила за поверителност“) и правила за бисквитките („Правила за бисквитки“), за да обясним практиките си за събиране и използване на данни. Можете да научите повече в разделите по-долу.

Каква информация събираме

Събирана информация за Вас

Вие може да ни предоставяте определена информация във връзка с трансакция или с взаимодействията Ви с нашите уебсайтове и фирмени офиси. Ние събираме следните видове лична информация за Вас:

  • името Ви, информация за контакт, дата на раждане, номер и валидност на шофьорската книжка и информация за спешна връзка;
  • информация за наетия автомобил, включително място на наемане, дата на наемане, тип наемане и Вашите предпочитания;
  • данните на кредитната Ви карта, информация за награди от Enterprise, Alamo или National, данни от онлайн потребителски акаунти, членски/корпоративни идентификационни номера, паспортна информация и членство в програми за редовни клиенти на авиокомпания или туристически партньори;
  • информация, която предоставяте относно маркетинговите си предпочитания или в хода на участието си в проучвания или промоционални оферти;
  • снимки, които изпращате – Ваши снимки, на шофьорската Ви книжка или квитанциите – чрез функциите за камера, налични в някои наши мобилни приложения и уебсайтове;
  • информация за съответни здравословни проблеми, които имате, която ни помага да Ви предоставим приспособяеми устройства за шофиране; и
  • финансова информация, необходима за улесняване на покупката или наемането на автомобил от офиси на Car Sales или на Fleet Management.

Трети страни ни предоставят допълнителна информация за Вас, включително:

  • Референтни източници, като сайтове на трети страни за онлайн резервация (които ни предоставят обща информация за контакт и номер на потвърждение на резервацията, за да се улесни наемането), Вашия работодател (обща информация за контакт) и застрахователя Ви (обща информация за контакт и информация за застрахователната полица).
  • Нашите програми Refer-A-Friend („Препоръчване на приятел“), където това е приложимо.
  • Клубове на хотели, авиокомпании и други клубове с членство, които ни предоставят Вашата обща информация за контакт и информация за резервации.
  • Агенции, изготвящи доклади за кредитен рейтинг, които ни предоставят информация, свързана със самоличността Ви, с цел предотвратяване на измами.
  • Франчайзополучатели, които ни предоставят информация, свързана с извършени от Вас наемания.
  • Доставчици на услуги, като отдели за обслужване на клиенти (информация, свързана с обслужване на клиентите и различни запитвания от Ваша страна), извършители на проучвания на клиентите (отговорът Ви на наши анкети на потребителите) и доставчици на маркетингови услуги (информация, помагаща ни да представим по-добре нашите продукти и услуги).

С Вашето съгласие ще получим достъп до информация, базирана на местоположение, като например zip-код, пощенски код, град, метрополна област или географски регион, от Вашето мобилно устройство. Ще използваме тази информация, за да изпращаме известия, свързани с нашите офиси, информация за връщане, местни оферти или друга информация, която може да е полезна, за да Ви предоставяме по-добри услуги. Можем да ви идентифицираме само чрез използване на информацията, базирана на местоположение, ако влезете в едно от Вашите мобилни приложения. Информацията, базирана на местоположение, се запазва за седем години. Тези данни се хостват от нашите доставчици на анализи Localytics и Adobe.

С Ваше съгласие нашето приложение ще използва камерата на устройството Ви. Ако в предишен момент сте ни позволили да използваме информацията за местоположението Ви или камерата на устройството и сега искате да оттеглите разрешенията, променете настройките от устройството си.

Данни на превозното средство

Нашите превозни средства може да са оборудвани с технология, която събира и изпраща данни. („Системи за данни на превозни средства“).  Това може да включва информация, събрана от записващи устройства на събития, устройства за глобално позициониране, OnStar системи или всяка друга подобна технология.  Някои или всички Системи за данни на превозни средства ще бъдат активирани по време на периода на наем на автомобила. Когато са инсталирани и където е разрешено, Системите за данни на превозни средства ще ни позволят да събираме и използваме информация, като (1) информация за местоположение, (2) информация за сблъсък и (3) информация за управлението на превозното средство, като например работно състояние, пробег, статус на налягането на гумите и горивото и друга информация, свързана с диагностиката и ефективността. Щом веднъж е събрана тази информация тя може да се комбинира с информация, която сте ни предоставили и е използвана за генериране на безопасност, ефективност и друга подобна информация, за да можем да предоставяме по-добри услуги.  Начинът, по който събираме информация от превозните средства, може да включва споделяне на информация с техните страни, като доставчици на услуги, партньори и както е обяснено по друг начин в тази политика за поверителност.  Начинът, по който събираме информация от превозните средства, може също така да включва съхраняването на тази информация след изтичането на споразумението за наем. Вашето използване на Системите за данни на превозни средства, предоставено на Вас, се подчинява на правилата и условията и декларацията за поверителност, публикувани от съответния доставчик на данните на превозното средство и/или производителя на автомобила (в случая на OnStar информацията е налична на www.onstar.com), които може да включват ограничения на системата и на услугите, гаранционни изключения, ограничения на отговорността, условия на доставчика на безжични услуги, практики за поверителност, описания на използването и споделянето на информация и отговорности на потребителя. Вижте списъка на производителите, от които купуваме автомобили, на страницата „Автомобилни производители“.

Ние не носим отговорност за данни, останали в автомобила в резултат на използването му. Не можем да гарантираме неприкосновеността и поверителността на подобна информация и Вие трябва да я изтриете, преди да ни върнете автомобила.

В Европейския съюз се изисква нашите автомобили да бъдат оборудвани с технология eCall, която се активира, ако автомобилът участва в пътнотранспортно произшествие. eCall ще се свърже автоматично със службите за спешна помощ и ще предаде информация за произшествието. Ние също ще използваме, оповестяваме и имаме достъп до тази информация.    

Данните от телематичната система ще бъдат споделени със службите за спешна помощ, други страни, оказващи помощ при произшествието, оператори на телематичната система или страни, с които имаме законово или договорно задължение да предоставяме такава информация.

Поверителност на личните данни на деца

Нашите уебсайтове и онлайн маркетинг не са предназначени за – и Enterprise Holdings не събира преднамерено лична информация от – деца под 18 години или непълнолетни лица според законите на Вашата държава. Ако въпреки това смятате, че детето Ви ни е предоставило лична информация и искате да ни уведомите, за да я изтрием, се свържете с нас, като използвате връзката, посочена в горния край на тази страница.

Как използваме информацията за Вас

Ние използваме информацията, която събираме от и за Вас, за да Ви предоставим нашите услуги, както и за следните цели:

  • Когато трябва да сключим договор с Вас и да Ви предоставяме услуги през договорния период, включително:
    • За да Ви помагаме при заявените от Вас трансакции, като резервация, наемане, закупуване или вземане под наем на моторни превозни средства.
    • Да осигуряваме обслужване на клиентите, свързано с Вашите взаимодействия с нас, както и да отговорим на запитване.
    • Да Ви включим в нашите програми за лоялност и да Ви изпращаме непромоционална информация във връзка с Вашето членство в тези програми.
  • Когато е необходимо да се съобразим със законово задължение, включително:
    • Да споделяме със службите за спешна помощ информация за местоположението на автомобила Ви, в случай че участвате в пътнотранспортно произшествие.
    • Да споделяме информация с държавни и регулаторни органи, когато това се изисква от закона или в отговор на съдебен процес, задължение или искане.
  • Когато го изискват нашите законни интереси, посочени по-долу, и когато Вашите права за защита на информацията нямат преимущество пред интересите ни, включително:
    • За комуникиране на важна информация относно наетия от Вас автомобил. Тези известия, които по принцип касаят трансакции, ще Ви бъдат изпратени с имейл, SMS или обаждания. 
    • За да ни съдействате да предоставяме по-добри продукти и услуги, например да оцените работата на екипа ни, да направите преценка на качеството на получаваните продукти и услуги, да ни помогнете да подобрим уебсайтовете, инструментите и услугите си.
    • За събиране на статистически данни и анализ за използването от страна на клиентите ни на нашите уебсайтове, продукти и услуги. Тези статистически данни се използват само с цел да ни улеснят да осигурим по-добро обслужване, продукти, характеристики и функционалност за Вас и другите ни клиенти за в бъдеще.
    • Да съставим профил за Вас и взаимодействията Ви с нас, за да можем да предложим подходящи оферти, възможности и услуги, които може да представляват интерес за Вас.
    • За защита на нашите законови права и управление на защитата на нашите мрежи и собственост, включително за защита на нашите уебсайтове от спам и злоупотреба. Например ние използваме камери за видеонаблюдение, за да обезпечим сигурността на нашите помещения, и водим списък „Да не се отдава под наем“ на клиенти, които не плащат задълженията си или представляват риск за безопасността.
    • Да споделяме с трети страни информация за Вас с цел предотвратяване на измами или защита на нашите бизнес интереси, права, лична неприкосновеност, безопасност и имущество или на обществените такива. Ще правим това, за да събираме дължимото по неплатени сметки, да избягваме отговорността при глоби за извършени от Вас нарушения (напр. на законите за движението по пътищата), както и за целите на обработката на искове.
    • Да споделяме с трети страни информация за Вас, за да можем да предприемем необходимите действия или да ограничим вредите, които може да претърпим, и да наложим приложението на условията на дадено споразумение за наем или правилата и условията на нашите уебсайтове. Ще споделяме също информация за Вас с трети страни, ако има опасност от нарушение на правата на други лица.
    • За да ни позволи използването на системи за данни на превозни средства за цели, посочени в раздела Данни на превозното средство по-горе.
  • Когато сте дали съгласието си, включително:
    • Да ни помогнете да осигурим най-подходящите за Вас превозни средства, например такива с приспособяеми устройства за шофиране. В някои случаи това ще наложи да направим изводи или специално да съберем информация за здравето и физическото Ви състояние.
    • Да Ви изпращаме промоционални или целенасочени маркетингови съобщения, известия за възможности и услуги, които може да представляват интерес за Вас. Те включват покани да се присъедините към нашите програми за лоялност, съобщения за обновления, електронни информационни бюлетини и съобщения, свързани с непопълнен изцяло онлайн формуляр за членство или резервация. Някои от тези оферти ще бъдат получени чрез реклами на непринадлежащи на Enterprise сайтове, включително в социалните медии.
    • Да Ви изпращаме текстови съобщения, за да Ви съобщим чувствителни към фактора време комуникации, свързани с Вашата трансакция (напр. забавяне поради строителни дейности в летищен клон), разширени възможности за наем, анкети за изживяване на клиенти, рекламни промоции като купони, отстъпки, специални оферти в последната минута или информация за лоялност и награди.

Запазване на Вашата лична информация

Ще запазим личната Ви информация толкова дълго, колкото е необходимо за нашите бизнес цели, както е посочено по-долу:

  • Маркетингови цели: Ние запазваме данни, свързани с бисквитки и други онлайн идентификатори до три години. Запазваме друга маркетингова информация, като имейл абонаменти и данни за членство в програми за лоялност, до седем години след последното Ви взаимодействие с нас.
  • Трансакции при отдаване под наем: Ние запазваме данните, свързани с Вашия договор за наем, до седем години от датата на наемане в зависимост от други местни законови изисквания. Съхраняваме информация за плащанията, които сте извършили, в продължение на две години от датата на трансакцията (в зависимост от мястото, където е извършено наемането).
  • Запитвания, свързани с обслужването на клиентите: Запазваме общите запитвания за три години, освен когато сте направили оплакване, в който случай съхраняваме данните на оплакването за седем години.

Спорове и правоприлагане: Ако сме замесени в съдебен спор или държавно или регулаторно разследване, запазваме информацията по време на съдебния спор или разследването и за още пет години след това. Ако достигнато споразумение предвижда запазване на информацията за по-дълго време, тогава я запазваме за периода, наложен от споразумението. Ако дадем информация на правоприлагащи органи, съхраняваме отчет за това за една година след края на разследването.

С кого споделяме информацията

Дъщерни дружества

Споделяме информацията, която събираме от и за Вас, с нашите дъщерни дружества с цел да Ви предоставим заявените от Вас услуги и (с Ваше съгласие) за маркетингови цели. Вижте списъка на страница „Дъщерни дружества“.  Този списък се променя от време на време, затова трябва периодично да проверявате сайта за промени. Служителите от нашите дъщерни дружества в нашите отдели за ИТ, маркетинг, операции и обслужване на клиентите ще използват Вашата информация, както е посочено в тези правила за поверителност, включително, съгласно изискванията на приложимото законодателство, за да Ви изпращат информация относно продукти и услуги или в отговор на Ваше запитване.

Франчайзополучатели

Естеството на бизнеса и операциите изисква да споделяме информация за Вашите резервации и запазвания с нашите франчайзополучатели („Франчайзополучатели“).  Вижте списъка на страница „Франчайзополучатели“. Този списък се променя от време на време, затова трябва периодично да проверявате сайта за промени.  При тези трансакции франчайзополучателят е независим администратор на данни или заема равностойна на тази длъжност според приложимото законодателство и може да спазва собствени правила за поверителност по отношение на данните за наемане, които предоставяте на франчайзополучателя. Препоръчваме Ви да прегледате правилата за поверителност на франчайзополучателя, които са приложими за Вашата трансакция.

За да разберете кой администратор на данни или заемащ равностойна на тази длъжност според приложимото законодателство борави с Вашата лична информация, посетете страницата за връзка с нас.

Доставчици за изпълнение

Може да използваме доставчик за изпълнение, за да извърши трансакцията за наетия Ви автомобил. Например, ако направите резервация за автомобил и шофьор в държави, които изискват шофьор, ние ще изпратим информацията за резервацията Ви на доставчика за изпълнение в тези държави. Когато услугите за автомобил и шофьор са Ви предоставени за резервация, тези услуги се изпълняват от компанията, посочени по времето на резервацията.  Въпреки че са достъпни през нашите фирмени уебсайтове, тези компании са независими оператори.

При тези трансакции доставчикът за изпълнение е независим администратор на данни или заема равностойна на тази длъжност според приложимото законодателство и може да спазва собствени правила за поверителност по отношение на данните за наемане, които предоставяте на доставчика. Препоръчваме Ви да прегледате правилата за поверителност на доставчика, които са приложими за Вашата трансакция.

Нашите доставчици на услуги и бизнес партньори

Ние ще споделяме информацията за Вас с трети страни, като например (1) доставчици на платежни, административни услуги и услуги за техническа поддръжка или нашето възстановяване при застраховка, корпоративен наем или други клиенти или партньори за улесняване на трансакциите за наем и програмите за награди с членовете на групата Enterprise Holdings, (2) компании, провеждащи от наше име проучвания на клиентите или анкети за удовлетвореността им, (3) доставчици на комуникационни услуги, които Ви изпращат от наше име имейли и други съобщения, свързани с маркетинга или услугите, (4) доставчици на услуги за обслужване на клиентите, като доставчика на нашия чат на живо, за да се осигури Вашето обслужване, (5) доставчици на услуги по събирането на дълговете, (6) специалисти по обработване на искове, както, (7) доставчици на анализи и технология за услуги, базирани на местоположение, и за анализиране, подобряване и управляване на данните ни, за да предоставят, поддържат и подобряват услугите ни и (8) партньорите ни по рекламата и маркетинга и медийни оператори от трети страни, включително сайтове на социални медии, с които споделяме обобщена или анонимизирана информация за нашите клиенти, за да им помогнем да изпращат от наше име целенасочени рекламни съобщения (съобразно споразуменията за поверителност според случая).

Държавни органи

Вашата лична информация може да бъде споделяна също с държавни органи, както е посочено по-горе.

Продажба, сливане или промяна в управлението

Вашата информация може също да бъде прехвърлена към друга компания в случай на трансфер, смяна на собствеността, реорганизация или прехвърляне на част или цели бизнеси или активи на Enterprise Holdings. Това ще се случи, ако страните са сключили споразумение, съгласно което събирането, използването и разкриването на информацията се ограничава до тези цели на бизнес сделката, включително решението дали да се продължи, или не с бизнес сделката. В срок от тридесет (30) дни преди всякаква подобна промяна в собствеността или управлението на личните Ви данни или както се изисква или позволява от закона ще получите известие по имейл или ще бъде публикувано уведомление на видно място в уебсайтовете ни.

Отзиви

Може да публикуваме на нашите уебсайтове клиентски отзиви, които съдържат лична информация. За управление на този процес използваме доставчик-трета страна. Доставчикът носи отговорността да получи съгласието Ви, когато това е необходимо, да премахва съдържание по Ваше искане и да отговаря на въпросите, които задавате.

 Притурки за социални мрежи 

Нашият уебсайт може да включва функции за социални мрежи, като например Facebook бутона. Тези функции може да събират информация за Вашия IP адрес, страниците, които посещавате в нашия сайт и могат да настроят бисквитки, които да активират функцията, за да работи както трябва. Функциите за социални мрежи и притурките се хостват от трета страна или се хостват директно на нашия сайт. Взаимодействието Ви с тези функции се регулира от политиката за поверителност на компанията, която ги предоставя. 

Ако използвате един от тези сайтове за социални мрежи и не искате те да събират данни през нашия уебсайт и да ги свързват към данните Ви за членство, трябва да излезете от потребителския акаунт, преди да посетите нашия уебсайт и да изтриете съответните бисквитки. Можете и да блокирате социални приставки с добавки в браузъра. Вижте сайта за социални мрежи за техните инструкции за приставки или вижте нашите Правила за бисквитки за повече информация.

Глобални прехвърляния и обработка на данните

За да можем да оперираме и да Ви осигуряваме услуги в глобален мащаб, информацията, която сте ни предоставили или която сме събрали, може да бъде прехвърлена на или достъпна за юридически и физически лица по целия свят, включително:

  • Франчайзополучатели/обекти, които са корпоративна собственост: Ако направите резервация, която трябва да бъде изпълнена от франчайзополучател в друга държава или в обект, който е корпоративна собственост на Enterprise (напр. в САЩ, Канада, Германия, Испания, Франция, Ирландия и Обединеното кралство), ние ще прехвърлим личната Ви информация в тази държава, за да улесним извършването на исканата трансакция.
  • Глобални информационни системи на Enterprise, базирани в САЩ: Enterprise поддържа своите глобални информационни системи в САЩ.  Ако Вие ни предоставите или ние съберем лична информация за Вас извън САЩ, ние ще прехвърлим и запазим тази информация в САЩ.

Когато прехвърляме и обработваме личната Ви информация в САЩ, ние правим това в съответствие с Щита за личните данни в отношенията между Швейцария и САЩ Щита за личните данни (описан по-долу) и одобрените от Европейската комисия стандартни договорни клаузи.

  • Трети страни-доставчици на услуги: Ние използваме трети страни-доставчици на услуги, които се намират извън държавите, където притежаваме корпоративна собственост, като например центрове за обаждания, специалисти по обработване на искове и ИТ доставчици. Когато прехвърляме личната Ви информация на трети страни-доставчици на услуги, които се намират извън ЕИП, ние използваме одобрените от Европейската комисия стандартни договорни клаузи.

Посетете страницата „Свържете се с нас“ за администратора на данни, приложим за Вашата трансакция.

ЕС – САЩ Щит за личните данни между Швейцария и САЩ Щит за личните данни

Enterprise Holdings участва и е удостоверила съответствието си с ЕС – САЩ Щита за личните данни в отношенията между Швейцария и САЩ Щита за личните данни в отношенията между ЕС и САЩ. Ние сме се е ангажирали да прилагаме действащите принципи на рамковото споразумение, основани на Щита за личните данни, към всички лични данни, получени от държави членки на Европейския съюз (ЕС), Обединеното кралство и Швейцария.

За да научите повече за Щита за личните данни и видите нашите сертификати, посетете САЩСписък към Щита за личните данни на Министерството на търговията на САЩ. По отношение на личните данни, получени или прехвърлени съгласно Щита за личните данни, ние сме подвластни на правоприлагащите органи в САЩ. Федерална търговска комисия. В определени ситуации може да се наложи да разкрием лични данни в отговор на законосъобразни искания от обществени органи, включително за спазване на изискванията за национална сигурност или прилагане на закона.  

Enterprise Holdings отговаря за обработката на личните данни, които получава, съгласно Щита за личните данни, и ги предава впоследствие на трета страна, действаща като представител от нейно име. Enterprise Holdings спазва принципите на Щита за личните данни за всички следващи трансфери на лични данни от ЕС, Обединеното кралство и Швейцария, включително разпоредбите за отговорност за следващи трансфери.

Ако имате неразрешен въпрос относно защитата и използването на личните данни, на който не сме отговорили удовлетворително, свържете се (безплатно) с нашия партньор трета страна по уреждане на спорове, базиран в САЩ, на https://feedback-form.truste.com/watchdog/request.

При определени условия, по-подробно описани на уебсайта на Щита за личните данни [https://www.privacyshield.gov/article?id=How-to-Submit-a-Complaint], можете да се позовете на обвързващ арбитраж, когато са изчерпани другите процедури за разрешаване на спорове.

Вашите права

Други права, които имате, може да включват: 1) да поискате копие от личната си информация, 2) да нанесете поправки в него, 3) да изтриете дадени категории и типове информация, 4) да ограничите обработката, 5) да получите предоставената от Вас информация в структуриран, машинночитаем формат и 6) да прехвърлите част от тази информация на други организации.

Имате право на възражение срещу обработката на лична информация въз основа на нашите законни интереси. Когато сме поискали да дадете съгласието си за обработка на информацията, Вие имате право да го оттеглите по всяко време.

Можете да упражните тези права, като посетите нашия Глобален портал за поверителност на страницата „Свържете се с нас“. Ще отговорим на Вашето запитване в рамките на 30 дни или според законовото изискване.

Имате право да подадете жалба до надзорен орган относно нашата обработка на личната Ви информация и/или начина, по който сме отговорили или сме третирали повдигнат от Вас въпрос. В Европа можете да се свържете с необходимите контролни органи. В Канада можете да се свържете с Службата на комисаря за защита на данните на Канада, като посетите https://www.priv.gc.ca/cu-cn/index_e.asp или в офиса на Службата на комисаря за защита на данните на Канада, 30 Victoria Street, Gatineau, Квебек, K1A 1H3.

Запазваме си правото да не разрешим достъп до Вашите данни или да ограничим правата Ви (напр. ако такова разкриване е забранено от закона или ако има вероятност да бъдат нарушени правата на друго лице). В някои случаи това може да означава, че ще задържим личната Ви информация дори ако оттеглите съгласието си.

Маркетингови предпочитания

Имате възможност да се отпишете от съобщения за директен маркетинг от Enterprise Holdings и нашите дъщерни дружества, филиал и франчайзополучатели, като следвате инструкциите, дадени във всяко получено от Вас съобщение.  Можете също да се свържете директно с нас, използвайкивръзката, посочена в горния край на тази страница.

Можете да се отпишете от показването на реклами, които виждате на непринадлежащи на Enterprise сайтове, като щракнете върху иконата за предпочитанията за реклами или чрез настройките за поверителност на сайта.

Промени в тези правила

При необходимост ще актуализираме правилата си за поверителност и правилата за бисквитки, за да отразяват промените в нашите практики за поверителност. Ако извършим съществени промени, ще Ви уведомим чрез имейл (изпратен на имейл адреса, посочен в акаунта Ви) или посредством известие, публикувано в този сайт, или по друг начин, както се изисква или позволява от закона, преди промените да влязат в сила. Препоръчваме Ви да преглеждате периодично този сайт за най-актуалната информация относно практиките ни за поверителност.