GLOBALNE ZASADY OCHRONY PRYWATNOŚCI

Data ostatniej aktualizacji niniejszych zasad to 2022.07.26 r.

W firmie Enterprise Holdings, Inc. działającej poprzez swoje niezależne filie regionalne („filie”) będące operatorami marek Enterprise Rent-A-Car, National Car Rental, Alamo Rent A Car, Discount Car oraz Truck Rental, a także Truck Rental, Car Sales, CarShare, Car Club i Subscribe with Enterprise oraz inne filie zapewniające różne programy, funkcje i usługi (zwanymi łącznie „Enterprise Holdings”, dalej również „my”), szanujemy prywatność naszych Klientów.  Wdrożyliśmy niniejsze zasady ochrony prywatności („Zasady ochrony prywatności”) oraz zasady dotyczące plików cookie („Zasady dotyczące plików cookie”) w celu wyjaśnienia naszych praktyk w zakresie gromadzenia, wykorzystywania, ujawniania i przekazywania danych, a także indywidualne prawa dostępu, które mogą przysługiwać Klientom podczas korzystania z naszych witryn i usług.  Więcej informacji można znaleźć w poniższych sekcjach.

Jakie informacje zbieramy

W odniesieniu do wszystkich transakcji:

Gromadzimy:

DANE KONTAKTOWE, w tym:

  • Imię i nazwisko
  • Adres
  • Numery telefonów
  • Adresy e-mail

W przypadku wynajmu

W przypadku wynajmu pojazdu (dotyczy to także autoryzowanych dodatkowych kierowców), subskrypcji w ramach usługi Subscribe with Enterprise albo dołączania do usługi CarShare lub Car Club możemy gromadzić następujące informacje:

Kwalifikacje kierowcy i weryfikacja tożsamości, w tym:

  • Informacje o prawie jazdy, w tym data urodzenia oraz zdjęcia Klienta i prawa jazdy.
  • Informacje ubezpieczeniowe
  • Paszport
  • Dowód pobytu
  • Osobiste referencje

Informacje o transakcji, w tym:

  • Informacje o wynajmie pojazdu
  • Miejsca wynajmu i zwrotu
  • Daty wynajmu
  • Rodzaj wynajmu i preferencje dotyczące pojazdu
  • Zakupione produkty pomocnicze
  • Linia lotnicza i numer lotu
  • Przesłane przez Klienta zdjęcia przedstawiające paragony udostępnione za pomocą funkcji aparatu dostępnych w niektórych aplikacjach mobilnych i witrynach Enterprise Holdings
  • Informacje rozliczeniowe
  • Opłaty
  • Płatności
  • Informacje dotyczące kart kredytowych

Informacje o lojalności i przynależności, w tym:

  • Informacje lojalnościowe i o nagrodach Enterprise, Alamo lub National
  • Szczegóły konta użytkownika online
  • Identyfikatory kont firmowych
  • Numery członkowskie
  • Członkostwo Klientów w programach dla stałych klientów prowadzonych przez linie lotnicze lub partnerów z biur podróży

Informacje o roszczeniach

  • Informacje dotyczące szczegółów wypadków z udziałem naszych pojazdów, w tym informacje dotyczące osób trzecich, takich jak zaangażowane osoby, świadkowie i raporty policyjne

Informacje zdrowotne, w tym:

  • Informacje na temat stanu zdrowia, które pozwolą nam na dobranie odpowiednich dla Klienta urządzeń wspomagających prowadzenie samochodu; a także związane z roszczeniami obejmującymi obrażenia

Informacje opcjonalne, w tym:

  • Informacje kontaktowe dotyczące sytuacji awaryjnych
  • Wszelkie preferencje lub specjalne wymagania, jakie może mieć Klient

Przy zakupie pojazdu

Oprócz wymienionych powyżej danych kontaktowych, informacji dotyczących weryfikacji tożsamości i kwalifikacji kierowców, przy zakupie pojazdu za pośrednictwem Enterprise Car Sales i ubieganiu się o finansowanie, gromadzimy również:

Informacje dotyczące historii finansowej i osobistej, w tym:

  • Dochód
  • Historia kredytowa
  • Historia zatrudnienia
  • Inne dane osobowe wymagane do wypełnienia wniosku kredytowego

Informacje o transakcji sprzedaży samochodów, w tym:

  • Zakupiony pojazd
  • Cena zakupu
  • Wymiana pojazdów w rozliczeniu
  • Zakupione produkty pomocnicze

W przypadku kontaktu w sprawie usług dotyczących pomocy w zakresie zarządzania wypadkami

W przypadku kontaktowania się z nami w sprawie pomocy w zakresie zarządzania wypadkami (którą możemy świadczyć w imieniu podmiotu, który przekazuje nam dane osobowe Klienta, takiego jak ubezpieczyciel, producent, pracodawca, przedstawiciel, dostawca usług zarządzania flota czy ubezpieczyciel od wypadku) oprócz kwalifikacji kierowcy oraz informacji kontaktowych, transakcyjnych i zdrowotnych wymienionych powyżej będziemy gromadzić także:

Informacje o roszczeniach, w tym:

  • Informacje dotyczące szczegółów wypadków z udziałem naszych pojazdów, w tym informacje dotyczące osób trzecich, takich jak zaangażowane osoby, świadkowie i raporty policyjne
  • Szczegóły dotyczące ubezpieczenia
  • Informacje dotyczące wypadku, które pomogą określić, kto go spowodował
  • Szczegóły dotyczące pojazdu
  • Informacje dotyczące naprawy kredytowej
  • Szczegóły dotyczące napraw, jakich wymaga pojazd, oraz potrzeb Klienta w zakresie dalszej podróży

Podczas korzystania z naszych stron internetowych i aplikacji mobilnych

Gromadzimy:

Informacje o przeglądarce, w tym:

  • Dzienniki sieci www
  • Geolokalizacja

Informacje o urządzeniu, w tym:

  • Unikatowe identyfikatory urządzeń
  • Adres IP
  • System operacyjny
  • Dokładne informacje o lokalizacji geograficznej

Za zgodą Klienta będziemy korzystać z informacji o lokalizacji, takich jak dokładna geolokalizacja, kod pocztowy, miasto, obszar metropolitarny lub region geograficzny, uzyskiwanych na podstawie danych z urządzenia mobilnego Klienta. EHI będzie wykorzystywać te informacje do wysyłania powiadomień związanych z placówkami Enterprise Holdings, informacjami o zwrotach, ofertami lokalnymi lub innymi informacjami, które, jak sądzimy, podniosą jakość naszych usług. Możemy zidentyfikować Klienta na podstawie informacji o lokalizacji, jeśli zezwoli on naszym aplikacjom mobilnym na korzystanie z usług lokalizacji na swoim urządzeniu. Informacje o lokalizacji są przechowywane przez siedem lat. Te dane są umieszczone na serwerach naszych dostawców usług analitycznych.

Za zgodą Klienta nasza aplikacja będzie korzystać z kamery jego urządzenia.

Jeśli Klient wyraził zgodę na korzystanie przez Enterprise Holdings z informacji o jego lokalizacji lub z kamery jego urządzenia i chce tę zgodę anulować, powinien zmienić ustawienia w swoim urządzeniu.  

 

Pliki cookie i inne technologie śledzenia

Enterprise Holdings oraz nasi dostawcy usług korzystają z plików cookies i sygnałów nawigacyjnych w naszej witrynie, by zbierać informacje, które umożliwiają zapamiętanie preferencji Klienta. Pozwala to zwiększyć wygodę użytkowania i dostosować wyświetlane reklamy.

Więcej szczegółów na temat informacji online oraz rezygnacji z ich zbierania można znaleźć w zasadach dotyczących plików cookie.

W przypadku uczestnictwa w ankietach lub promocjach

Gromadzimy:

  • Preferencje marketingowe
  • Opinie na temat świadczonych usług

Informacje zbierane od stron trzecich

Zbieramy również dodatkowe informacje o Kliencie lub jego gospodarstwie domowym, przekazywane nam przez inne firmy, jak np.:

  • źródła polecające, takie jak strony innych firm służące do dokonywania rezerwacji (skąd otrzymujemy ogólne dane kontaktowe oraz numer rezerwacji w celu usprawnienia procedury wynajmu), spółdzielcze kasy pożyczkowe, pracodawca Klienta (ogólne dane kontaktowe) oraz ubezpieczyciel (ogólne dane kontaktowe oraz informacje o stosowanych zasadach);
  • w stosownych przypadkach, nasze programy typu poleć znajomym (ang. Refer-A-Friend) lub podobne;
  • hotele, linie lotnicze i programy lojalnościowe, które dostarczają nam ogólne dane kontaktowe i informacje dotyczące rezerwacji;
  • osoby trzecie, które w celu zapobiegania oszustwom zapewniają nam weryfikację tożsamości i uwierzytelnianie dokumentów;
  • partnerzy kredytowi i finansujący, w tym agencje sprawozdawczości kredytowej, którzy ułatwiają wypełnianie wniosków kredytowych przy finansowaniu zakupu pojazdu;
  • Franczyzobiorcy i dostawcy usług realizacji, którzy dostarczają nam informacji dotyczących transakcji wynajmu.
  • dostawcy usług, tacy jak obsługa klienta (informacje dotyczące obsługi klienta i zapytania złożone przez użytkownika), usługi bezpieczeństwa (nagrania Klienta z naszego systemu CCTV) oraz dostawcy ankiet dla klientów (odpowiedzi Klienta na nasze ankiety obsługi klienta);
  • dostawcy usług marketingowych, którzy dostarczają informacji, aby pomóc nam lepiej informować o naszych produktach i usługach, w tym usługi pozyskiwania poczty elektronicznej, usługi w zakresie utrzymywania aktualności danych, brokerzy danych oraz partnerzy i platformy badań rynkowych.
  • Treści z portali społecznościowych udostępnione publicznie przez Klienta

Nasze pojazdy

Połączenie samochodu i dane telematyczne

Nasze pojazdy mogą być wyposażone w urządzenia telematyczne, takie jak wcześniej zainstalowane rejestratory jazdy, urządzenia GPS, OnStar® i inne systemykomunikacyjne, które mogą być połączone z Internetem lub sieciami komórkowymi. Enterprise (czasami także producent pojazdu i inne upoważnione podmioty zewnętrzne) może gromadzić dane z tych urządzeń telematycznych oraz innych usług i technologii, a następnie wykorzystywać i udostępniać je w sposób opisany poniżej lub w inny sposób określony w niniejszej Polityce prywatności. Dane te są powiązane wyłącznie z pojazdem i przechowywane jako dane anonimowe lub pozbawione elementów umożliwiających identyfikację. Te informacje będą powiązane wyłącznie w celach i sytuacjach opisanych poniżej.  Wszelkie informacje powiązane z Klientem będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z niniejszą Polityką prywatności.  Użytkownik jest odpowiedzialny za poinformowanie pasażerów i innych kierowców, że dane pojazdu są gromadzone i wykorzystywane zgodnie z opisem w niniejszej sekcji.

Klient może również zaakceptować lub zakupić opcjonalne urządzenia, które umożliwiają gromadzenie określonych danych dotyczących pojazdu.  Należy zapoznać się z warunkami i zasadami producenta oraz polityką prywatności. 

Korzystanie z urządzeń telematycznych oraz innych wcześniej zainstalowanych usług i technologii podlega naszym warunkom wynajmu, a w niektórych przypadkach warunkom i zasadom producenta lub dostawcy technologii oraz polityce prywatności.  Informacje dotyczące systemu OnStar można znaleźć na stronie www.onstar.com.  Więcej informacji na temat innych producentów pojazdów można znaleźć tutaj.  Niektóre lub wszystkie te funkcje mogą być włączone przez cały czas, nawet gdy inne usługi lub funkcje w pojeździe są wyłączone.  Jeśli nie masz pewności, czy wypożyczony pojazd zawiera urządzenia, technologie lub systemy telematyczne, skontaktuj się z pracownikiem naszego zespołu w miejscu wynajmu.

Zbieramy i wykorzystujemy dane pojazdu w następujący sposób:

  • Informacje o paliwie: wykorzystujemy te informacje w celu ułatwienia rejestracji i rozliczania opłat za paliwo.
  • Informacje o liczniku kilometrów: wykorzystujemy te informacje do rozliczania opłat za kilometry (w stosownych przypadkach) i zarządzania naszą flotą. 
  • Informacje dotyczące diagnostyki i osiągów pojazdu: wykorzystujemy te informacje w celu określenia potrzeb w zakresie konserwacji pojazdu i zarządzania flotą.   
  • Informacje pomocne w wydawaniu określonych poleceń pojazdowi w celu ułatwienia transakcji CarShare lub Car Club: zbieramy na przykład informacje, które pozwalają nam zdalnie otworzyć lub zamknąć drzwi pojazdu.
  • Informacje o lokalizacji: gromadzimy i wykorzystujemy informacje o lokalizacji pojazdu w celu:
    • umożliwienia naszym dostawcom usług pomocy drogowej wysłania do Ciebie swoich pracowników;
    • umożliwienia służbom ratunkowym wysłania do Ciebie swoich pracowników;
    • umożliwienia nam odzyskania pojazdu, który naszym zdaniem został zagubiony, skradziony lub porzucony (jeśli mamy podstawy, by tak sądzić);
    • ułatwienia określenia czasu rozpoczęcia i zakończenia w usłudze CarShare lub Car Club i odpowiedniego naliczenia opłat.  
  • Dane z rejestratorów jazdy: w określonych sytuacjach możemy wykorzystać te dane w związku z dochodzeniem w sprawie wypadków i roszczeń. 
  • Sytuacje wyjątkowe i ujawnienie informacji pod przymusem prawnym: możemy udostępnić informacje o pojazdach, w tym jego lokalizację, jeśli będzie tego wymagało prawo lub sytuacja wyjątkowa.  Dodatkowo w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii nasze pojazdy muszą być wyposażone w technologię eCall, która jest aktywowana, jeśli pojazd ulega wypadkowi. eCall wykonuje automatyczne połączenie i podaje informacje dotyczące wypadku służbom ratowniczym. EHI będzie również używać tych informacji, ujawniać je i korzystać z dostępu do nich.   

Przechowujemy informacje o pojazdach przez określony czas zgodnie z naszymi potrzebami i wymaganiami prawa.  Możemy używać tych danych i przechowywać je po wygaśnięciu umowy podpisanej z Klientem.

Systemy dotyczące inforozrywki i aplikacje producenta pojazdu

Jeśli sparujesz urządzenie mobilne z systemami do nawigacji lub inforozrywki i użyjesz  w pojeździe OnStar, Apple CarPlay, Android Auto lub innego podobnego oprogramowania lub usługi firmy zewnętrznej, dane osobowe i inne informacje mogą być przesyłane z urządzenia mobilnego i przechowywane w tych systemach. Nie możemy zagwarantować prywatności ani poufności takich danych. Przed zwróceniem pojazdu należy usunąć wszelkie dane osobowe i inne informacje z tych systemów, aby osoby wynajmujące pojazd w przyszłości nie miały do nich dostępu.

Jeśli Klient pobierze aplikację mobilną udostępnianą przez producenta pojazdu lub firmę zewnętrzną i zarejestruje pojazd w tej aplikacji, korzystanie przez Klienta z aplikacji może spowodować udostępnienie danych telematycznych i innych informacji (w tym informacji o lokalizacji i danych osobowych) producentowi pojazdu lub innemu podmiotowi zewnętrznemu. Korzystanie z tych aplikacji podlega ściśle warunkom i zasadom ochrony prywatności producenta aplikacji mobilnej. Przed zwróceniem pojazdu należy odinstalować aplikację z urządzenia mobilnego lub usunąć pojazd z aplikacji.

 

Programy lojalnościowe

Klient ma możliwość rejestracji w jednym z naszych programów lojalnościowych.  Programy te oferują korzyści związane z zawieranymi z nami transakcjami.

Nie ma obowiązku przystąpienia do jednego z tych programów, jednakże pracodawca Klienta może zdecydować się na skorzystanie z naszego programu lojalnościowego w celu ułatwienia realizacji firmowego programu podróży.  Jeśli Klient lub jego firma zdecyduje się zarejestrować się w jednym z tych programów, może w dowolnym momencie anulować swoje członkostwo, korzystając z Globalnego portalu prywatności na stronie Kontakt.

 

Prywatność dzieci

Witryny ani akcje marketingowe online udostępniane przez Enterprise Holdings nie są kierowane do dzieci, a Enterprise Holdings świadomie nie zbiera danych osobowych dzieci poniżej 18 roku życia lub osób niepełnoletnich w świetle przepisów prawa obowiązującego w kraju Klienta. Jeśli Klient obawia się, że jego dziecko podało EHI swoje dane osobowe, i chce zażądać ich usunięcia, powinien skontaktować się z EHI za pomocą łącza na górze tej strony.

W jaki sposób używamy informacji o Kliencie

Informacje, które zbieramy od Klienta lub o Kliencie, wykorzystujemy w celu świadczenia mu naszych usług i w następujących celach:

W przypadku, gdy jest to koniecznie do wykonania umowy dotyczącej usług zarządzania, które świadczymy Klientowi, w tym

  • Pomoc w realizacji transakcji, o którą prosi Klient lub ktoś w jego imieniu, takiej jak rezerwacja, wynajem, kupno lub leasing pojazdów silnikowych albo zapewnienie usług zarządzania wypadkiem.
  • O ile obowiązujące prawo nie wymaga zgody, należy przekazać ważne informacje dotyczące rezerwacji, wynajmu, leasingu lub zakupu pojazdu.  O przekazaniu tych informacji dotyczących transakcji Klient zostanie powiadomiony za pomocą wiadomości e-mail, telefonicznie lub przez SMS;
  • zapewnienie obsługi Klienta związanej z interakcjami z EHI lub odpowiadanie na pytania Klienta;
  • rejestracja Klienta w naszych programach lojalnościowych oraz przesyłania informacji o treściach związanych ze stałym uczestnictwem Klienta w tych programach.
  • rejestracja Klienta w naszych usługach CarShare oraz Car Club oraz przesyłania informacji związanych ze stałym uczestnictwem Klienta w tych usługach.

Jeżeli musimy spełnić obowiązek prawny:

  • w celu wykorzystania i podzielenia się informacjami na temat lokalizacji pojazdu Klienta ze służbami ratowniczymi w przypadku, gdy Klient będzie uczestniczył w wypadku drogowym;
  • w celu wykorzystania i podzielenia się informacjami z władzami i organami nadzoru, gdy jest to wymagane przez prawo lub w odpowiedzi na czynności, obowiązki lub żądania natury prawnej, w tym sprawdzenia odpowiednich list sankcji.

Jeżeli jest to konieczne z punktu widzenia naszych uzasadnionych interesów, wymienionych poniżej, i jeżeli prawo do ochrony danych Klienta nie przeważa nad naszymi interesami:

  • w celu przekazania ważnych informacji na temat wynajmu i zapewnić Klientowi doskonałą obsługę. O przekazaniu tych informacji, które dotyczą transakcji, Klient zostanie powiadomiony drogą mailową, telefoniczną lub przez SMS;
  • w celu udoskonalania produktów i usług Enterprise Holdings, np. aby poznać opinię Klienta na temat personelu, jakości produktów i usług, a także w celu poprawiania jakości usług, witryn i usprawniania pracy placówek Enterprise Holdings;  O ile obowiązujące prawo nie wymaga zgody Klienta, może on zostać poproszony o opinię drogą mailową, SMS lub telefonicznie.
  • w celu tworzenia statystyk i analiz dotyczących korzystania przez naszych Klientów z naszych witryn internetowych, produktów i usług. Statystyki te są wykorzystywane jedynie w celu poprawy obsługi klienta, produktów, ułatwień i funkcji, z myślą o naszych obecnych i przyszłych Klientach;
  • o ile to dozwolone, w celu stworzenia profilu Klienta i jego interakcji z nami, abyśmy mogli opracowywać spersonalizowane oferty i usługi interesujące Klienta;
  • w celu ochrony naszych praw i zarządzania bezpieczeństwem naszych sieci i mienia, w tym ochrony naszych witryn internetowych przed spamem i nadużyciami. Na przykład, będziemy korzystać z telewizji przemysłowej w celu zapewnienia bezpieczeństwa naszych obiektów;
  • w celu zapobiegania stratom prowadzimy rejestr osób, których wcześniejsze kontakty z nami wskazują, że mogą one stanowić ryzyko braku płatności lub bezpieczeństwa;
  • w celu wykorzystania i udostępniania informacji stronom trzecim, aby zapobiec oszustwom oraz chronić nasze (lub innych osób) lub publiczne interesy gospodarcze i prawa, prywatność, bezpieczeństwo i mienie. Takie działania mogą zostać podjęte, aby zareagować na żądanie organów ścigania, zebrać należności za nieopłacone rachunki, aby uniknąć odpowiedzialności za kary będące konsekwencją działań Klienta (np. wykroczenia w ruchu drogowym) oraz aby rozpatrzyć ewentualne roszczenia;
  • w celu zapobiegania oszustwom na potrzeby weryfikacji tożsamości i uwierzytelnienia dokumentacji związanej z tożsamością, a także dodatkowych punktów kontaktowych do celów komunikacji związanej z wynajmem za pośrednictwem osobistych referencji.
  • w celu wykorzystania i udostępniania informacji stronom trzecim, aby móc zastosować dostępne środki odwoławcze lub ograniczyć szkody, jakie ponieśliśmy, a także aby wyegzekwować postanowienia umowy wynajmu lub warunki i postanowienia naszych witryn;
  • aby umożliwić nam wykorzystywanie danych pojazdu do celów opisanych w powyższej sekcji Dane pojazdu;
  • o ile odpowiednie obowiązujące prawo nie wymaga zgody, w celu przesyłania Klientowi wiadomości promocyjnych lub ukierunkowanych treści marketingowych, które mogą Klienta zainteresować. Będą to między innymi zaproszenia do uczestnictwa w naszych programach lojalnościowych, powiadomienia o uaktualnianiu, komunikaty dotyczące niekompletnego formularza członkowskiego lub rezerwacji online oraz oferty związane z innymi oferowanymi przez nas usługami i produktami. Niektóre z tych ofert będą wyświetlane w postaci reklamy na innych witrynach, nienależących do Enterprise, w tym w mediach społecznościowych lub innych platformach cyfrowych. 
  • W celu otrzymywania, wykorzystania i udostępniania informacji podmiotom zewnętrznym, aby wykrywać oszustwa, zapobiegać im i zgłaszać je oraz chronić nasze (lub innych osób) lub publiczne interesy gospodarcze i prawa, prywatność, bezpieczeństwo i mienie. Takie działania mogą zostać podjęte, aby zareagować na żądanie organów ścigania, zebrać należności za nieopłacone rachunki, aby uniknąć odpowiedzialności za kary będące konsekwencją działań Klienta (np. wykroczenia w ruchu drogowym) oraz aby rozpatrzyć ewentualne roszczenia;
  • w celu anonimizacji lub agregacji danych osobowych gromadzonych na temat Klienta i wykorzystania ich do jakichkolwiek celów zgodnych z prawem; oraz
  • w celu przesłania danych zgodnie z opisem w sekcji „Globalne przekazywanie i przetwarzanie danych”.

W przypadku wyrażenia zgody, zgodnie z obowiązującym prawem danego kraju, w tym:

  • w celu zapewnienia Klientowi najodpowiedniejszego pojazdu, np. zaopatrzonego w urządzenia wspomagające kierowanie samochodem. W niektórych przypadkach będzie to wymagało z naszej strony oceny lub bezpośredniego zebrania informacji na temat stanu zdrowia i kondycji fizycznej Klienta;
  • w celu wysłania jednorazowego tokenu zabezpieczającego za pomocą wiadomości SMS;
  • jeżeli ma to zastosowanie, w celu poproszenia o informacje zwrotne od Klienta za pomocą wiadomości e-mail, połączenia telefonicznego lub SMS, w celu udoskonalania produktów i usług Enterprise Holdings, np. aby poznać opinię Klienta na temat personelu, jakości produktów i usług, a także w celu poprawiania jakości usług, witryn i usprawniania pracy placówek Enterprise Holdings;
  • w stosownych przypadkach, aby zapytać, czy Klient chce otrzymywać pocztą elektroniczną lub za pomocą wiadomości SMS promocyjne lub ukierunkowane komunikaty marketingowe, możliwości i usługi, które mogą być dla niego interesujące. Będą to między innymi zaproszenia do uczestnictwa w naszych programach lojalnościowych, ogłoszenia o uaktualnianiu, oferty i rabaty, komunikaty online dotyczące niekompletnego formularza uczestnictwa lub rezerwacji online oraz oferty związane z innymi oferowanymi przez nas usługami i produktami. Niektóre z tych ofert będą wyświetlane w postaci reklamy na innych witrynach, nienależących do Enterprise, w tym w mediach społecznościowych lub innych platformach cyfrowych. 
  • W stosownych przypadkach do wykorzystanie informacji o pojazdach w celu pomocy i zarządzania transakcjami, na które Klient wyraził zgodę, i wypełnienia zobowiązań wynikających z umowy najmu. 
  • Użytkownik może wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie, jednakże takie wycofanie nie ma wpływu na zgodność przetwarzania danych z prawem przed wycofaniem się.

Przechowywanie danych osobowych

Przechowujemy dane osobowe tak długo, jak jest to potrzebne do wypełnienia naszych celów biznesowych, jak podano poniżej:

Transakcje wynajmu

Możemy przechowywać dane związane z umową wynajmu przez okres do siedmiu lat od daty wypożyczenia lub zgodnie z naszymi potrzebami, z zastrzeżeniem innych lokalnych wymagań prawnych. Prowadzimy ewidencję płatności dokonanych przez Klienta w ciągu dwóch lat od daty transakcji (w zależności od miejsca najmu). 

Sprzedaż samochodów

Dane związane ze sprzedażą pojazdu są przechowywane przez okres do dziesięciu lat od daty sprzedaży, z zastrzeżeniem innych lokalnych wymogów prawnych.

Roszczenia

Dane związane z roszczeniami dotyczącymi naszych najemców lub innych osób fizycznych przechowujemy przez cały okres trwania roszczenia oraz do dziesięciu lat od daty zawarcia naszego zobowiązania, z zastrzeżeniem innych wymogów prawnych

Pytania związane z obsługą klienta

Przechowujemy ogólne zapytania przez okres trzech lat, natomiast w przypadku złożenia zażalenia przez Klienta dane te przechowywane są przez okres siedmiu lat.

Cele marketingowe i analityczne

Przechowujemy dane związane z plikami cookie i innymi identyfikatorami online przez okres do trzech lat. Przechowujemy inne informacje marketingowe, takie jak wiadomości e-mail w sprawie subskrypcji i rejestracji w programach lojalnościowych, przez okres do siedmiu lat, licząc od ostatniego kontaktu z nami.

Spory i egzekwowanie prawa

Jeśli uczestniczymy w sporze sądowym, dochodzeniu rządowym lub dochodzeniu organów nadzoru, przechowujemy dane przez cały okres trwania sporu sądowego lub śledztwa, a następnie przez pięciu lat. Jeśli zawarta ugoda wymaga przechowywania danych przez dłuższy okres, dane te przechowujemy przez cały czas realizacji postanowień ugody. Jeżeli przekazujemy dane organom ścigania, dane na ten temat przechowujemy przez okres jednego roku od zakończenia śledztwa.

Komu będziemy udostępniać informacje

Jako globalny dostawca rozwiązań transportowych udostępniamy informacje o Kliencie w następujący sposób, aby zapewnić bezproblemową obsługę transakcji.  

Podmioty zależne

Udostępniamy dane kontaktowe Klienta, informacje o kwalifikacjach kierowców, informacje transakcyjne, informacje o lojalności i przynależności, informacje zdrowotne, informacje opcjonalne, informacje o roszczeniach, informacje finansowe i osobowe o sprzedaży samochodów oraz informacje transakcyjne o sprzedaży samochodów naszym filiom w celu dostarczenia żądanych przez Klienta transakcji oraz (za zgodą Klienta i w stosownych przypadkach) w celach marketingowych. Zobacz listę filii na stronie Filie.  Lista może okresowo ulegać zmianie, dlatego też należy regularnie przeglądać stronę w celu monitorowania tych zmian. Pracownicy naszych filii pracujący w działach IT, marketingu, operacyjnym oraz obsługi klienta będą wykorzystywać informacje dotyczące Klienta zgodnie z treścią niniejszych Zasad Ochrony Prywatności, w tym, jeśli wymaga tego obowiązujące prawo, do wysyłania Klientowi informacji dotyczących produktów i usług Enterprise Holdings lub w odpowiedzi na zapytania Klienta.

Franczyzobiorcy

Charakter działalności i operacji firmy wymaga od nas udostępnienia naszym franczyzobiorcom („Franczyzobiorcy”) danych kontaktowych Klienta oraz, w stosownych przypadkach, informacji o kwalifikacjach kierowcy, informacji transakcyjnych, lojalnościowych oraz o przynależności, a także (w stosownych przypadkach) jego informacji zdrowotnych.  Zobacz Listę franczyzobiorców na stronie Franczyzobiorcy. Lista może okresowo ulegać zmianie, dlatego też należy regularnie przeglądać stronę w celu monitorowania tych zmian.  W przypadku takich transakcji Franczyzobiorca jest niezależnym administratorem danych lub pełni równorzędną funkcję zgodnie z obowiązującym prawem i stosuje własne zasady ochrony prywatności w odniesieniu do danych dotyczących wynajmu dostarczanych Franczyzobiorcy przez Klienta. Klient powinien zapoznać się z obowiązującymi u Franczyzobiorcy zasadami ochrony prywatności, które mają zastosowanie do zawieranej przez Klienta transakcji.

Aby określić, kto jest administratorem danych lub jego odpowiednikiem na mocy obowiązującego prawa w odniesieniu do danych osobowych Klienta, należy zapoznać się z kluczowymi faktami zawartymi w rezerwacji wynajmu, warunkach wynajmu lub na naszej stronie Kontakt.

Zewnętrzni dostawcy usług

Transakcje wynajmu

W niektórych krajach w celu realizacji transakcji wynajmu pojazdu możemy skorzystać z usług dostawcy. Na przykład w przypadku gdy Klient dokona rezerwacji samochodu oraz kierowcy w krajach, gdzie kierowca jest wymagany, informacje kontaktowe i transakcyjne zostaną udostępnione odpowiedniemu dostawcy usług na terenie tego kraju. W przypadkach, gdzie możliwa jest rezerwacja usług wynajmu samochodu i kierowcy, świadczenie tych usług odbywa się przez firmę przedstawioną w momencie rezerwacji. Firmy te są niezależnymi operatorami udostępnianymi za pośrednictwem naszych stron internetowych marek. Zachęcamy do zapoznania się z polityką prywatności firmy obsługującej Twoją transakcję. Zobacz Listę franczyzobiorców i dostawców usług realizacji na stronie Franczyzobiorcy.

Transakcje sprzedaży pojazdu

W celu określenia wartości sprzedawanego pojazdu usługa Car Sales wykorzystuje numer identyfikacyjny samochodu Klienta (VIN), aby sprawdzić jego historię i przygotować raport dotyczący wartości.  Po zakupie pojazdu w jednym z naszych punktów sprzedaży samochodów, a także na życzenie Klienta, aby ułatwić korzystanie z dodatkowych opcji pojazdu (skórzane fotele, przyciemniane szyby itp.), udostępniamy dane kontaktowe oraz (w stosownych przypadkach) informacje dotyczące transakcji sprzedaży samochodu firmom dostarczającym te produkty lub usługi. W przypadku takich transakcji dostawca usług jest niezależnym administratorem danych lub pełni równorzędną funkcję zgodnie z obowiązującym prawem i stosuje własne zasady ochrony prywatności w odniesieniu do danych dostarczanych dostawcy usług przez Klienta. Klient powinien zapoznać się z obowiązującymi u zewnętrznego dostawcy usług zasadami ochrony prywatności, które mają zastosowanie do zawieranej przez Klienta transakcji.

Nasi dostawcy usług i partnerzy biznesowi

Udostępnimy:

Informacje kontaktowe Klienta, o kwalifikacjach kierowcy, transakcyjne, dotyczące roszczeń, finansowe i osobowe dotyczące sprzedaży samochodu, a także informacje transakcyjne dotyczące sprzedaży samochodu

  • Dostawcom usług płatniczych, administracyjnych i pomocy technicznej
  • Naszym klientom lub partnerom ds. wymiany ubezpieczeniowej, wynajmu firmowego lub innych w celu ułatwienia realizacji naprawy pojazdów, transakcji najmu i programów nagradzanie uczestników członkom grupy Enterprise Holdings    
  • Agentom ds. odzyskiwania pojazdów
  • Dostawcom usług windykacji wierzytelności
  • Agencjom ds. sprawozdawczości kredytowej
  • Dostawcom weryfikacji tożsamości i adresów
  • Podmiotom przetwarzającym roszczenia
  • Producenci pojazdów i ich usługodawcy zajmujący się naprawą lub pomocą drogową
  • Dostawcy floty
  • Inni usługodawcy zajmujący się naprawą pojazdów i wyceną uszkodzeń

Informacje zdrowotne

  • Podmiotom przetwarzającym roszczenia
  • Dostawcom urządzeń adaptacyjnych

Informacje kontaktowe i transakcyjne

  • Podmiotom przetwarzającym opłaty drogowe i wykroczenia

Informacje kontaktowe, transakcyjne, lojalnościowe i dotyczące przynależności:

  • W przypadku klientów lub partnerów ds. wymiany ubezpieczeniowej, wynajmu firmowego lub innych w celu ułatwienia realizacji transakcji wynajmu i programów nagradzanie uczestników członkom grupy Enterprise Holdings;
  • Firmom, które prowadzą badania klientów lub ankiety zadowolenia klientów w naszym imieniu;
  • Dostawcom usług telekomunikacyjnych, którzy wysyłają do Klienta w naszym imieniu wiadomości e-mail, SMS oraz inne informacje związane z marketingiem i usługami; w Unii Europejskiej, nasz dostawca usług komunikacyjnych, firma Twilio, może gromadzić i przetwarzać określone informacje od Klienta jako administrator w celu świadczenia tych usług.   Aby dowiedzieć się więcej na temat stosowanych przez nią praktyk w zakresie ochrony danych, należy odwiedź stronę z polityką prywatności Twilio dostępną tutaj.
  • Dostawcom usług wsparcia klienta, np. dostawcy funkcji czatu na żywo, w celu zapewnienia obsługi klienta;
  • Partnerzy z kontami handlowymi: do zarządzania ich kontem w Enterprise, w tym opłacania kwot, które mogą być nam należne zgodnie z umową najmu lub inną umową. Szczegółowe informacje na temat zasad ochrony prywatności można znaleźć w ich polityce prywatności.

Informacje sieciowe i mobilne

  • Dostawcom usług analitycznych i technologicznych dla usług opartych na lokalizacji oraz na potrzeby analizowania, ulepszania i zarządzania naszymi danymi w celu świadczenia, utrzymywania i ulepszania naszych usług;
  • Partnerzy w zakresie odtwarzania sesji aplikacji internetowych i mobilnych pozwalają nam na odtwarzanie sesji użytkowników w celu poprawy komfortu przeglądania i rozwiązywania problemów; oraz

Informacje zanonimizowane i zdezidentyfikowane

  • Naszym partnerom reklamowym i marketingowym oraz mediom zewnętrznym, w tym serwisom społecznościowym, którym udostępniamy zbiorcze lub zdezidentyfikowane informacje na temat naszych klientów, aby umożliwić im wysyłanie ukierunkowanych wiadomości reklamowych w naszym imieniu (zgodnie z umowami o zachowaniu poufności).

Władze rządowe

Dane osobowe Klienta mogą również zostać udostępnione władzom rządowym, jak opisano powyżej.

Sprzedaż, fuzja lub zmiana na stanowisku kierowniczym

Dane osobowe mogą również zostać przekazane innej firmie w przypadku cesji, zmiany własności, reorganizacji lub przeniesienia całości lub części działalności lub aktywów Enterprise Holdings. Może to nastąpić tylko wtedy, jeśli strony zawarły umowę, na mocy której zbieranie, wykorzystywanie i ujawnianie informacji dotyczy celów związanych z transakcją biznesową, w tym z decydowaniem o realizacji transakcji biznesowej. W takim przypadku 30 dni przed taką zmianą struktury własności lub kontroli nad danymi osobowymi Klienta Klient otrzyma powiadomienie pocztą e-mail lub powiadomienie takie zostanie umieszczone w widocznym miejscu w witrynach Enterprise Holdings lub w inny sposób dozwolony przez prawo.

Referencje

Enterprise Holdings może publikować w swoich witrynach referencje swoich Klientów, które mogą zawierać dane Klienta. Zarządzanie tym procesem powierzyliśmy firmie zewnętrznej. Dostawca tej usługi jest w razie potrzeby odpowiedzialny za uzyskanie zgody Klienta, za usunięcie tych treści na jego żądanie oraz za udzielenie odpowiedzi na wszelkie pytania zadane przez Klienta.

Widżety mediów społecznościowych

Nasze strony internetowe mogą zawierać funkcje serwisów społecznościowych, takie jak przycisk serwisu Facebook. Funkcje te mogą gromadzić adresy IP odwiedzających, podstrony odwiedzane w naszej witrynie oraz mogą tworzyć pliki cookie potrzebne do prawidłowego działania funkcji. Funkcje mediów społecznościowych i widżety są przechowywane na serwerach firm zewnętrznych lub bezpośrednio na serwerze naszej witryny. Interakcje z tymi funkcjami podlegają zasadom ochrony prywatności obowiązującym w firmie, która je udostępnia.

Użytkownicy, którzy korzystają z serwisów mediów społecznościowych, ale nie chcą, aby ich dane były przekazywane za pomocą naszej witryny, powinni wylogować się ze swoich kont w mediach społecznościowych i usunąć odpowiednie pliki cookie przed odwiedzeniem naszej witryny. Wtyczki mediów społecznościowych można zablokować za pomocą dodatków do przeglądarki. Zapoznaj się z naszymi zasadami dotyczącymi plików cookie lub przeczytaj informacje dotyczące wtyczek w serwisie mediów społecznościowych.

Sprzedawanie informacji Klienta

Firma nie sprzedaje danych osobowych Klienta osobom trzecim.  Mimo że nie sprzedajemy danych Klienta, zgodnie z prawem stanu Nevada mieszkańcy mogą nadal złożyć wniosek o zakazanie sprzedaży ich danych.  Jeśli Klient jest mieszkańcem stanu Nevada, może on wyegzekwować to prawo z wykorzystaniem strony Kontakt dostępnej w Globalnym portalu prywatności.

Chociaż nie sprzedajemy danych Klienta, podobnie jak ma to zastosowanie w przypadku firm, które są obecne w Internecie, niektóre z naszych reklam wykorzystują informacje zebrane przez firmy z naszych właściwości cyfrowych, w tym adresy IP, identyfikatory cyfrowe, informacje o przeglądaniu stron internetowych, a także sposób interakcji Klienta z naszymi właściwościami i reklamami w celu dostarczenia Klientowi odpowiednich reklam w Internecie i do innych celów analitycznych. Przedsiębiorstwa te mogą sprzedawać te informacje innym przedsiębiorstwom w celach reklamowych i innych.

Zgodnie z ustawą California Consumer Protection Act mieszkańcy stanu Kalifornia mają prawo zrezygnować ze sprzedaży swoich danych osobowych.  Mieszkańcy stanu Kalifornia mogą skorzystać z tego prawa, odwiedzając stronę www.privacyrights.info i rezygnując ze sprzedaży tego typu danych osobowych przez firmy, które uczestniczą w narzędziu rezygnacji.

Globalne przekazywanie i przetwarzanie danych

Abyśmy mogli działać i świadczyć usługi na całym świecie, informacje dostarczane przez Klientów lub gromadzone o Klientach mogą być przekazywane lub udostępniane przez podmioty z całego świata, do których zaliczają się:

Franczyzobiorcy / dostawcy usług realizacji / podmioty należące do korporacji

Jeśli Klient dokona rezerwacji, która ma zostać zrealizowana przez franczyzobiorcę lub dostawcę usług realizacji w innym kraju lub przez podmiot należący do korporacji Enterprise (np. w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Niemczech, Hiszpanii, Francji, Irlandii i Wielkiej Brytanii), przekażemy dane osobowe Klienta do franczyzobiorcy, dostawcy usług realizacji lub lokalnego partnera w tym kraju w celu usprawnienia przebiegu transakcji.

Globalne systemy informacyjne firmy Enterprise w Stanach Zjednoczonych

Przedsiębiorstwo utrzymuje swoje globalne systemy informatyczne w Stanach Zjednoczonych.  Jeśli Klient dostarcza nam danych lub jeśli gromadzimy dane osobowe o Kliencie poza Stanami Zjednoczonymi, dane te zostaną przekazane do Stanów Zjednoczonych i będą tam przechowywane.

Podczas przekazywania danych osobowych Klienta i przetwarzania ich w Stanach Zjednoczonych postępujemy zgodnie z zasadami określonymi w umowie i zgodnymi ze standardami zatwierdzonymi przez Komisję Europejską (lub podobnymi standardami w zależności od kraju Klienta) oraz zachowujemy status certyfikacji w Stanach Zjednoczonych Zasady ochrony prywatności (opisane poniżej).

Usługodawcy zewnętrzni

Korzystamy z innych dostawców usług, którzy znajdują się poza krajami, w których mamy swoje oddziały, takich jak infolinia, podmioty rozpatrujące roszczenia oraz dostawcy technologii informacyjnych. W przypadku przekazania danych osobowych naszym usługodawcom zewnętrznym, którzy mają siedzibę poza EOG, stosujemy standardowe klauzule umowne zatwierdzone przez Komisję Europejską.

Aby uzyskać informacje dotyczące administratora danych dla danej transakcji, należy odwiedzić stronę Kontakt.

USA Szwajcaria – USA

Enterprise Holdings, Inc. zachowuje zgodność z zasadami ramowymi Tarczy Prywatności Szwajcaria – USA oraz zasadami ramowymi Tarczy Prywatności ustalonymi przez amerykański Departament Handlu w związku z gromadzeniem, używaniem i przechowywaniem danych osobowych przesyłanych z Unii Europejskiej i Szwajcarii do Stanów Zjednoczonych.  Enterprise Holdings, Inc. posiada certyfikaty wydane przez amerykański Departament Handlu oświadczające, że zachowuje zgodność z zasadami ramowymi Tarczy Prywatności.  W przypadku wystąpienia konfliktu między warunkami niniejszej Polityki prywatności a ramowymi zasadami Tarczy Prywatności pierwszeństwo mają zasady Tarczy Prywatności.  Aby dowiedzieć się więcej o programie Tarczy Prywatności i zapoznać się z naszymi certyfikatami, odwiedź stronę https://www.privacyshield.gov/list.

W przypadku niewyjaśnionych wątpliwości dotyczących prywatności lub danych Klient powinien skontaktować się z firmą zewnętrzną w USA, świadczącą usługi mediacyjne (bezpłatnie), pod adresem https://www.jamsadr.com/file-an-eu-us-privacy-shield-claim.

Pod pewnymi warunkami, dokładniej opisanymi na stronie internetowej programu Tarcza Prywatności [https://www.privacyshield.gov/article?id=How-to-Submit-a-Complaint], po wyczerpaniu innych procedur rozwiązywania sporów Klient może powołać się na wiążący arbitraż. 

Prawa Klienta

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO), Ochrona danych w Wielkiej Brytanii, Ogólne prawo o ochronie danych w Brazylii (LGPD) oraz Japońska ustawa o ochronie danych osobowych (APPI)

Jeśli RODO, Ochrona danych w Wielkiej Brytanii, LGPD lub APPI mają zastosowanie do transakcji w Europejskim Obszarze Gospodarczym, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, Brazylii lub Japonii, obowiązują następujące prawa:

  • zrezygnować z gromadzenia lub wykorzystywania danych osobowych Klienta, w tym z korzystania z plików cookie i podobnych technologii oraz z wykorzystywania danych osobowych Klienta do celów marketingowych, a także z anonimizacji danych osobowych w celu analizy danych;
  • uzyskać dostęp do danych osobowych Klienta, poprawić je, ograniczyć ich przetwarzanie lub wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania, lub zażądać ich usunięcia z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych prawem;
  • otrzymać przekazane nam dane osobowe w celu przekazania ich innej firmie;
  • wycofać wszelkie udzielone zgody; oraz
  • w stosownych przypadkach złożyć skargę do organu nadzorczego.
  • skontaktować się z naszym specjalistą ds. ochrony danych (DPO@ehi.com) lub przesłać zażalenie w związku z zasadami ochrony prywatności za pośrednictwem naszego formularza na Globalnym portalu prywatności.

Kalifornia

Zgodnie z ustawą California Consumer Protection Act (CCPA) mieszkańcy stanu Kalifornia mają pewne prawa do danych osobowych, które zebraliśmy.  Jeśli Klient jest mieszkańcem stanu Kalifornia, może korzystać z następujących praw dotyczących jego danych osobowych, z zastrzeżeniem pewnych wyjątków i ograniczeń:

  • prawo dostępu do zebranych przez nas danych osobowych i poznanie sposobu gromadzenia tych informacji, celu ich gromadzenia oraz rodzajów stron, którym możemy je ujawnić;
  • prawo do usunięcia danych osobowych, które zgromadziliśmy od Klienta; oraz
  • prawo do rezygnacji z naszej sprzedaży danych osobowych Klienta, jeśli dotyczy.
  • prawo do niestosowania dyskryminacyjnego traktowania przy skorzystaniu z [odpowiednich] praw do ochrony prywatności przyznanych w ramach ustawy CCPA

Kanada

Osoby zamieszkałe w Kanadzie mają prawo:

  • uzyskać dostęp do swoich danych osobowych i poprawić je;
  • wycofać wszelkie udzielone zgody; oraz
  • w stosownych przypadkach złożyć skargę do organu nadzorczego.

 

Korzystanie z praw użytkownika

Wszelkie właściwe prawa opisane powyżej można wyegzekwować z wykorzystaniem strony Kontakt dostępnej w Globalnym portalu prywatności.  W przypadku chęci złożenia skargi do organu nadzorczego, w Europie można skontaktować się z niezbędnym organem nadzorczym. Natomiast Klienci z Kanady mogą skontaktować się z Komisarzem ds. Prywatności Kanady pod adresem https://www.priv.gc.ca/cu-cn/index_e.asp lub w biurze Komisarza – 30 Victoria Street, Gatineau, Quebec, K1A 1H3. 

 

Zanim będziemy mogli przetworzyć wniosek Klienta, możemy wymagać od niego dodatkowych informacji w celu zweryfikowania jego tożsamości i miejsca zamieszkania.  W przypadku mieszkańców stanu Kalifornia, którzy chcą skorzystać z przysługujących im praw na mocy ustawy CCPA, należy przedstawić prawo jazdy lub oficjalny dokument tożsamości w celu pokazania dowodu miejsca zamieszkania.  Należy pamiętać o redakcji zdjęcia i wszystkich informacji identyfikacyjnych innych niż imię i nazwisko, adres i numer prawa jazdy.  Enterprise Holdings zastrzega sobie również prawo do ograniczenia Klientowi dostępu do jego danych lub do ograniczenia jego praw (np. jeśli takie ujawnienie jest zabronione w świetle obowiązujących przepisów prawa lub jeśli w związku z takim ujawnieniem mogą zostać narażone prawa innej osoby).  W niektórych przypadkach może to oznaczać, że jesteśmy w stanie zachować informacje osobowe Klienta, nawet jeśli wycofa on swoją zgodę.

Mieszkańcy stanu Kalifornia mogą wyznaczyć upoważnionego przedstawiciela do złożenia wniosku w ramach ustawy CCPA w imieniu Klienta, wypełniając i podpisując formularz dostępny tutaj tutaj.

Jeśli mieszkasz w Kolumbii Brytyjskiej, Albercie lub Quebecu, zapoznaj się z poniższymi materiałami. W Kolumbii Brytyjskiej informacje na temat egzekwowania swoich praw znajdziesz na stronie Urzędu Kolumbii Brytyjskiej ds. informacji i prywatności. W Albercie informacje na temat próśb o dostęp znajdziesz tutaj, a informacje i składaniu skarg tutaj. W Quebecu informacje na temat polityki prywatności znajdziesz na stronie Commission d’accès à l’information Quebec.

Preferencje marketingowe

Klient może zrezygnować z wiadomości będących częścią marketingu bezpośredniego przesyłanych przez Enterprise Holdings lub przez nasze filie oraz naszych partnerów i franczyzobiorców, postępując zgodnie z instrukcjami zawartymi w każdej otrzymanej wiadomości.  Klient może również skontaktować się z nami bezpośrednio za pomocą łącza na górze tej strony.

Klient może zrezygnować z wyświetlania reklam widocznych w witrynach nienależących do Enterprise poprzez kliknięcie ikony wyboru reklam zawartej w reklamie lub poprzez ustawienia prywatności w witrynie.

Zmiany niniejszych zasad

W razie potrzeby będziemy aktualizować nasze Zasady Ochrony Prywatności oraz Zasady Dotyczące Plików Cookie, aby uwzględniały one zmiany w zakresie ochrony prywatności. Jeśli Enterprise Holdings wprowadzi jakiekolwiek zasadnicze zmiany, przed wejściem takich zmian w życie powiadomi o nich Klienta w wiadomości e-mail (wysyłanej na adres podany na koncie Klienta), za pomocą powiadomienia w witrynie lub w inny sposób wymagany lub dozwolony przez prawo. Zachęcamy do okresowego odwiedzania tej strony w celu uzyskania najnowszych informacji na temat naszych zasad ochrony prywatności.

Kontakt z nami

W przypadku pytań dotyczących prywatności i ochrony danych należy odwiedzić stronę Kontakt i przesłać zgłoszenie za pomocą Globalnego portalu prywatności.